Donderdag, 17 september 2020 - NDSM Werf - Nieuw Dakota - Ms. van Riemersdijk 41b - 's Morgens om half negen met z'n allen op de fiets voor een workshop bij Nieuw Dakota over geluid. Geluid? Inderdaad. We bezoeken de tentoonstelling 'Sound & Fury', waar 'geluidskunstwerken' van zes jonge kunstenaars te 'behoren' zijn, die onderzoeken welke betekenis geluid, herrie, lawaai en stemmen hebben in onze tijd, waarin we worden we overstelpt door (digitale) beelden.

Eerst is het verband met het thema over de late Middeleeuwen en het ontstaan van Amsterdam ver te zoeken, maar nadat de kinderen met een vragenlijst op ontdekkingstocht zijn geweest, komt plotseling de vraag: Hoe klonken die Middeleeuwen eigenlijk? We hebben nog wel schilderijen, tekeningen en verhalen, maar we hebben geen cassettebandjes, i-Tunes, LP's of YouTube filmpjes uit die tijd.

De kinderen krijgen de opdracht om in groepjes geluiden te bedenken, die passen bij het verhaal over 'Het Mirakel van Amsterdam'. (De heilige hosti, waardoor Amsterdam een bedevaartsoord werd en zorgde voor groei, welvaart en naamsbekend.) Een tafel vol met gekke dingetjes, waar ze heel veel verschillende geluiden mee kunnen maken staat klaar en dan is het zover. Het verhaal wordt nog een keer voorgelezen door één van de kinderen, maar nu voorzien van het geluid van knapperend haardvuur, klokjes, voetstappen, een dichtklappende kist, etc. Kortom, een welbestede ochtend!

GR7 - Nieuw DakotaGR7 - Nieuw DakotaGR7 - Nieuw Dakota

GR7 - Nieuw DakotaGR7 - Nieuw DakotaGR7 - Nieuw Dakota

GR7 - Nieuw DakotaGR7 - Nieuw DakotaGR7 - Nieuw Dakota