Naar het Stadsarchief van Amsterdam! - Een verslag met foto's door Ralf, Kay en Joey - Klik op dit bericht en lees het verslag, dat Ralf, Kay en Joey hebben geschreven, nadat ze met de groepen 7 en 8 naar het Stadsarchief zijn geweest, waar op dit moment een tentoonstelling is te zien van prenten uit het 18e eeuwse Amsterdam. De tijd van pruiken, patriotten en prinsgezinden, de tijd van revolutie en Franse overheersing. Kortom een tentoonstelling, die helemaal aansluit bij het thema van groep 7 en 8: Pruiken en Revolutie - Wie is de baas?

 

We moesten om 08:15 op school zijn. Daarna stapten we in de bus.

Op naar Centraal Station en met de tram naar het Stadsarchief.

  Toen we daar eenmaal aankwamen, hebben wij onze rondleiders ontmoet

voor in het archief. We gingen kijken naar de tentoonstelling ¨Kijk

Amsterdam¨ en naar de schatkamer Bij de tentoonstelling ¨Kijk Amsterdam¨

gingen we kijken naar allemaal mooie tekeningen. De tekeningen zaten vol

met mensen; de ene was aan het wildplassen, de andere werd opgehangen,

of ze maakten gewoon lekker een stadswandeling.

 

De rondleider vertelde er dan ook prachtige verhalen bij, zoals over Volenwijk (Noord). Vroeger was dat een vreselijke plek, nou ja, voor ons tegenwoordig dan, want voor hen was dat een soort van pretpark. Er werden mensen opgehangen; hier kwamen de mensen in de stad voor hun plezier naar kijken. Er was ook een gevangenis. Het heette Volenwijk, omdat de opgehangen mensen werden opgegeten door de vogels. Volenwijk heette daarom eigenlijk Vogelenwijk. De mensen gingen daar ook naar kijken.

 

Bij de Schatkamer, wat vroeger een kluis was, zagen we vooral oude spullen, zoals schoenen en pruiken. We gingen ook nog een stadswandeling maken, waar we van alles te weten kwamen over de stad, zoals wat het Rembrandtplein vroeger was.

 

Daarna gingen we nog even de tassen ophalen en weer met de tram en bus naar school.

Oh ja en nog een weetje: vroeger was het Stadsarchief nog een bank (ABN-AMRO).