In 2015 hebben alle leerlingen meegedaan aan Wandelen voor Water. Twee weken geleden is Sandra van der Willigen - onze contact-dame bij Simavi - in Kenia op bezoek geweest bij de Kamolo school in Teso Noord geweest. Deze school heeft dankzij het geld, dat tijdens Wandelen voor Water is opgehaald, watervoorzieningen gekregen. Zij stuurde dit korte verslag om te laten zien wat Simavi heeft kunnen doen, dankzij de enthousiaste inzet van onze leerlingen.

Dit is de Kamolo school in Busia District en de schooldirecteur. De school heeft 500 leerlingen.

   

Hieronder de foto’s van de watertanks (links), die ook de gemeenschap van water voorzien. Rechts zie je het toiletgebouw met de plek, waar je je handen moet wassen. Op het toiletgebouw zie je ook allemaal teksten. Hierop staat o.a. beschreven waarom en wanneer je je handen moet wassen.

   

De leerlingen uit groep 6 zeggen gedag en zijn erg blij om ons te mogen ontmoeten! Dankzij het schone drinkwater hoeven ze nu niet meer ver te lopen en kunnen ze naar school om te leren en zijn ze minder vaak ziek. Hun klaslokaal ziet er wel anders uit dan bij ons of niet?

Ik ben ook bij een mevrouw geweest, die vlakbij de school woont (zie haar huis op de foto links). Vroeger moest zij een half uur lopen naar een bron om water te halen. Dit was vervuild en ook de dieren dronken hieruit. Dankzij het schone drinkwater bij de school hoeft ze niet meer ver te lopen voor haar water en kan ze deze tijd gebruiken om haar moestuin (zie rechterfoto) aan te leggen en te bewerken. De groente verkoopt ze waardoor ze geld verdient om haar kinderen naar school te laten gaan. Ze verdient nu 100 euro per maand.

   

Op de foto hieronder zie je een waterkiosk. Hier kunnen mensen veilig drinkwater kopen tegen een klein bedrag. Een soort van mini drinkwaterbedrijf. Door te betalen voor het water, kunnen de watervoorzieningen onderhouden worden en indien nodig gerepareerd worden. Het water wordt nog wel steeds in jerrycans gehaald en op de hoofden van de vrouwen vervoerd.

Ik vond het erg bijzonder om te zien, dat kinderen nu naar school kunnen gaan en dat vrouwen nu beginnen met het opstarten van kleine bedrijfjes, waarmee ze geld gaan verdienen. Ze zijn daarbij ook minder vaak ziek. Voor ons misschien een kleine stap, maar voor de mensen, die ik heb ontmoet, een grote stap richting een gezondere toekomst. Een toekomst met mogelijkheden!

En dat allemaal mede dankzij jullie inzet, de leerlingen van Elzenhagen. Hartelijk bedankt!